Избран магазин:
Избери друг магазин

Технополис дари лаптопи и таблети на ученици от българската общност в Албания

 

 

Преди няколко месеца екипът на Технополис посети българската общност в Албания, като дари 5 лаптопа и 20 таблета на български ученици за учебната година. Младежите са възпитаници на основното училище в с.Требище, община Булкиза (Булчица), чиято цел е да обучава децата на български език и култура.

 

Учениците, които получиха подаръци от Технополис, бяха избрани от ръководството на училището заради своя висок успех или въз основа на финансови и материални затруднения на семействата, в които се отглеждат.

 

„За екипа ни е чест да бъдем тук сред българската общност и да видим любовта, с която местните пазят българските език и култура. Нашата компания вярва, че образованието е в основата на истинския успех, чрез способността си да изгражда силни личности и устойчиви общности. Да бъдем съпричастни към образованието на българите тук ни носи удовлетвореност, радост и изпълва със смисъл работата ни. Уверено можем да кажем, че Технополис ще продължи да подкрепя каузи и инициативи, които да развиват образованието.“, коментира Красимир Балабанов, управител в Технополис.

 

Дарението се осъществи с подкрепата на българската държава и г-н Ивайло Киров, посланик на България в Албания. Разнообразните инициативи, които посолството на България в Албания осъществява, са в тясно сътрудничество с местни организации, които работят активно за развитието и поддържането на българската общност в страната.

 

Една от тях е дружеството „Българите в Албания“ (Shoqata „Bullgaret e Shqiperise„), които посрещнаха екипа на Технополис с усмивка и изразиха благодарност към компанията за направените подаръци, които ще помогнат на учебния процес. Главната мисия на дружеството е откриването на неделни училища в различни райони на Албания, в които живеят български малцинства. През последните години те успяват да открият три училища, в които се обучават общо 150 деца от българската общност в района. Преподаватели са бивши студенти, завършили в България, които предават своите знания на децата. Последното открито неделно училище обучава 25 ученици, на различна възраст, които изучават българските традиции, език и култура.

 

“Интересът към училищата се увеличава и затова планираме откриването на нови в района на Гора, селата Требище и Острени.”, допълва Ахмед Бала, председател на дружеството.

 

Желанието на деца да изучават български език се сблъсква с може би най-голямата трудност за местните - пътищата, които водят до Требище, Големо и Мало Острени. До високопланинските села се стига по стръмни, тесни и каменисти пътищa, по които все още могат да се видят натоварени с провизии магарета, които се оказват най-добрият помощник и приятел на местните.

 

“Най-голямото предизвикателство за местните е пътят, който е в окаяно състояние. Той освен да свързва, има силата и да разделя, което се случва и сега. Все повече млади избират да напуснат родното място и все по-рядко да се прибират.”, споделя Гентиан Кочи, юрист и преподавател, родом от с.Требище.

 

Българското малцинство е официално признато от албанското правителство през октомври 2017 година. Освен в големите албански градове негови представители живеят и в източните райони на Албания в зоните на Гора, Голо Бърдо, Дебър, Мала Преспа и други.

 

В краткото видео тук, можете да видите уловените от екипа на Технополис живописна природа и бит на българите живеещи в Албания.